Gåturer

Utforsk Herdlas mange turveier og stier med Biologen Herdla som din perfekte base.

Øyen Herdla er helt spesiell. Den vesle moreneøyen ble skapt av breer og smeltevann for rundt 12 500 år siden. Med sine lange strender og store flater er Herdla ganske ulik kysten utenfor Bergen ellers. Her ligger også den største gården i tidligere Hordaland, og det viktigste fugleområdet i regionen. Totalt sett er Herdla kun 1,6 kvm stor så her kan du trygt parkere bilen og utforske hele øyen til fots. Herdla har alltid vært en viktig møteplass. Her var det kongsgård, adelssete og kirke allerede på 1100-tallet. Frem til 1963 var Herdla sentrum i kommunen med samme navn.

En bygdeborg fra folkevandringstiden er det eldste forsvarsanlegget på øyen. Det nyeste er et torpedobatteri som var operativt helt fram til 2000. Flest spor er det likevel fra 2. verdenskrig da øyen var en viktig tysk base med både jagerflyplass og kystfort.

På Herdla finst det fleire gode turalternativ, her er noen av dem:

  1. Besøk fugletårnet på Valen. Fra tårnet kan du se viper, ender, måker og kanskje en ørn. Herdla er fuglene sitt fristed, derfor må du være stille og passe på hvor du går. Følg med på skiltene som forteller hvor du har lov å gå.
  2. Hils på en geit! På Herdla fort finnes det en hel flokk med geiter. De lar seg gjerne klappe dersom du har lyst til det, men ikkje gi dem mat.
  3. Gå på krabbejakt! På Herdla er det mange fine strender der du kan lete etter krabber og skjell.
  4. Fly drage. På Herdla er det ofte vind og dessuten god plass. Begge deler må til om du skal fly drage. Bruk sletten inne på Herdla fort, da uroer du hverken fuglene eller kuene.
  5. Reis på padletur til Skarvøy. Skarvøy er en spennende øy med tunneler, ruiner og bunkere. På museet kan du låne kano, årer og redningsvest. Skal du legge ut på denne turen må været være bra, du må kunne svømme og voksne må være med.

Hvis du bare har lyst til å gå tur er tur alternativene mange. Du kan gå eller sykle langs hovedveien, følge joggeløypen eller oppsøke en av skogsløypene.

Norsk bokmål